Kaffeplanten

En kaffeplante begynder normalt at producere blomster 3-4 år efter plantningen og det er fra disse blomster, at plantens frugter (almindeligvis kendt som kaffekirsebær) vises med den første nyttige høst og som først er mulig omkring 5 år efter plantningen. Kaffekirsebærrene modner omkring otte måneder efter blomsternes fremkomst ved, at frugtkødet skifte farve fra grønt til rødt og det er på dette tidspunkt, at de skal høstes.

Tørring og rengøring

Tør processen der også er kendt som uvasket eller naturlig kaffe, er den ældste metode til behandling af kaffe. Hele kaffekirsebær bliver først rengjort efter høst og derefter anbragt i solen for at tørre på borde eller i tynde lag på terrasser.

Sortering

De høstede kaffekirsebær sorteres og rengøres sædvanligvis for, at adskille de umodne, overrynkede og beskadigede kaffekirsebær fra hinanden samt at fjerne snavs, jord, kviste og blade. Dette kan gøres ved at separerer kaffekirsebærrene fra alt andet ved hjælp af vinden, som almindeligvis gøres med håndkraft og ved hjælp af en stor sigte. Eventuelle uønskede kaffekirsebær eller andet materiale, der ikke er væk, kan vælges fra toppen af sigten med håndkraft. De modne kaffekirsebær kan også adskilles ved flotation i vaskekanaler tæt på tørreområderne der sikre at de lette blade, kviste og andet let materiale flyder oven på vandet og de tunge kaffekirsebær synker til bunds.

Rivning

Kaffekirsebærrene spredes ud i solen, enten på store beton- og murstensterrasser eller på måtter hævet i talje højde på bukke. Når kaffekirsebærrene er tørre, rives de med rive eller drejes med hånden for, at sikre jævn tørring og for at forhindre meldug. Det kan tage op til 4 uger før kaffekirsebærrene er tørret til det optimale fugtindhold afhængigt af vejrforholdene. På større plantager bliver tørretumbler nogle gange brugt til at fremskynde processen efter, at kaffen er blevet for-tørret i solen i nogle dage.

Maskiner

Sorteringen foregår efter størrelse og massefylde. De fleste fine kaffer går gennem et større arsenal af maskiner, der sorterer kaffen efter bønnernes masse og bønnes størrelse, alt imens der fjernes stilke, småsten og diverse affaldsprodukter, der måske er blevet blandet med kaffen under tørringen. De første maskiner blæser bønnerne op i luften. Dem der falder i bakker tæt på luftkilden er tungeste og største. De letteste (og sandsynligvis defekte) bønner og skaller blæser i den fjerneste bakke. Andre maskiner ryster bønnerne gennem en række sigte og sortere dem efter størrelse. Endelig rykker en maskine, kaldet en adskiller ved hjælp af tyngdekraft, de store bønner på et vippebord, så den tungeste, tætteste og bedste vibrerede til den ene side af det pulserende bord og den letteste til den anden side af bordet.

Cupping

Cupping er en af de kaffesmagningsteknikker, der anvendes af en cupper til, at vurdere kaffe aroma og smagsprofilen af en kaffe. For at forstå de mindre forskelle mellem de kaffe voksende regioner. For at sikre vores kvalitet fastholdelser Indonesien Kaffe, at alle grønne bønner skal have været gennem dette trin, før end de lastes og sendes til vores slutkunde. Dette trin er også en meget vigtig proces der sikre, at bønnerne ikke rummer nogen form for kemisk smag.

Klasseficering og kategorisering

Klassificering er processen med, at kategorisere kaffebønner på grundlag af forskellige kriterier så som bønnes størrelse, hvor og i hvilken højde den blev dyrket, hvordan den blev tilberedt og plukket, og hvor god den smager eller dens cupping kvalitet. Kaffe kan også sorteres efter antallet af ufuldkommenheder (defekte og brudte bønner, småsten, pinde osv.) pr. prøve. For den fineste kaffe er oprindelsen af bønnerne (gård eller plantage, region, kooperativ) særligt vigtig. Kaffedyrkere i de store og dygtigste plantager eller kooperativer, kan indføre et højt niveau af kvalitetskontrol, der går langt ud over konventionelt definerede klassificeringskriterier, fordi de vil have deres kaffe til at sætte og definere den højeste pris, der kendetegnes med anerkendelse og ensartet kvalitet.

Kaffeproduktion i Indonesien

Indonesien er verdens største øgruppe. Den strækker sig 2000 km fra nord til syd og 5100 km — over tre tidszoner — fra vest til øst. Kun 1/5 af det samlede territorium er land.

Indonesien er for øjeblikket den fjerde største producent af kaffe i verden. Kaffe i Indonesien begyndte med sin koloniale historie og har spillet en vigtig rolle i landets vækst.

Intet sted på Jorden er der så store højdeforskelle som i Indonesien. Her er der over 15 km mellem de højeste toppe på de vulkanske øer og de dybeste dale i de nærliggende dybhavsgrave.

Hansen kaffe vælger sin kaffe fra en lokal kaffemølle som køber sine produkter fra mere end 500 landmænd i regionerne Central Aceh, Lampung, Lintong, Sulawesi og Papua, der er kendt som de bedste grønne kaffebønneproduktionsområder i Indonesien.